Paroda "Pašvęsta kolekcija" (2021 vasaris)

ROMUALDAS BALINSKAS

PAŠVĘSTA KOLEKCIJA


   Daugiau kaip 40 metų kolekcionuoju savo paveikslus. Kolekciją sudaro įvairūs ciklai, didelė jos dalis - religinės tematikos. Pavadinau ją PAŠVĘSTA KOLEKCIJA. Pirmoji šio ciklo paroda buvo galerijoje "Arka" 2008 metais, po to sekė didžiausias pristatymas pavadinimu "Klausimai - klausymai" 2012 metais Pamėnkalnio galerijoje Vilniuje. Buvo dar kelios, labiau kamerinio kamerinio pobūdžio, parodos: Šiluvos piligrimų centre, Vilniaus šv. Jono gatvės galerijoje, Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijoje, Perkūno namuose Kaune, Krekenavos bazilikos parapijos namuose, Alexianer galerijoje Berlyne, Jurbarko krašto muziejuje (buvusioje bažnyčioje). Paskutinės "Pašvęstos kolekcijos" parodos vyko Vilniuje, Bernardinų bendruomenės centre 2018 m. ir Videniškių vienuolyno muziejuje 2020 m.
   "R. Balinsko tapyba yra kupina paradoksų. Plastiškai - ji be galo ,,skani". Jis dirba su palete, jis jautriai liečia drobės paviršių, jis pasiduodamas jausmams, visiškai nepameta galvos ir žino, kad net ekstatinėje būsenoje reikia atidžiai stebėti save - neperdeginti saugiklių, nenuvažiuoti nuo stogo. Kartu tai, ironiška ir tragiška, skausminga ir juokinga, religinga ir pilna tikėjimo tapyba.
   Galvoju, koks yra vienas patraukliausių R. Balinsko tapybos bruožų? Ne vienas, o keli - juos pats menininkas yra apibrėžęs keturių raidžių TARP. Nes jo tapyba yra tarp seno ir naujo, tarp tradicijos ir šiuolaikiškumo, tarp abstraktaus ir figūratyvaus, tarp tikėjimo ir abejonės, tarp gyvenimo ir mirties.
   Man asmeniškai patinka, kad R.Balinskas yra įvairus, protėjiškai nuolat kintantis, o prometėjiškai - šiek tiek (o gal net labai???) degantis menininkas. Kiekviena jo paroda yra įvykis, kiekviena jo kolekcija - ne iš piršto laužta, nesugalvota, o išjausta, pagauta per patyrimus. Dar be abejo, imponuoja, jog jis gali būti labai įvairus: ir meilus, ir pilkas, ir saldus, ir kartus. Kalbama apie konceptualumą ir idėjos išsakymą rafinuotai minimaliomis priemonėmis (taip, taip - tapyba gali būti ir tokia.). Nes klasika yra klasika.

Menotyrininkas dr. Vidas Poškus

 
 
   į viršų  
 
     
     
 
    © Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarija
 
 Kontaktai  Biblioteka  Į titulinį puslapį